Polikarbonatni pogon SABIC-a u Španiji biće u potpunosti pokretan sa obnovljivom energijom

Udruženje UZOR | 20 Aug. 2020

Kategorije: Energija | Održivi razvoj |

...

Polikarbonatni pogon SABIC-a u Kartageni u Španiji trebalo bi da postane prvi svjetski pogon za proizvodnju hemijskih proizvoda koji će u potpunosti raditi na obnovljivim izvorima energije, nakon što je potpisan veliki sporazum. 

Ugovorom će Iberdrola, jedna od najvećih svjetskih elektroprivrednih kompanija, uložiti gotovo 70 miliona evra za izgradnju postrojenja snage100MW sa 263 hiljade solarnih ploča na zemljištu koje je u vlasništvu SABIC-a (korporacije u većinskom vlasništvu Vlade Saudijske Arabije) što će ga učiniti najvećom obnovljivom industrijskom elektranom u Europi. Očekuje se da će postrojenje dostići maksimum instalirane proizvodnje tokom 2024. godine.

Potpisivanje 25-ogodišnjeg ugovora predstavlja još jednu prekretnicu na putu SABIC-a da sve svoje globalne operacije prebaci na čistiju energiju. Ambicija kompanije SABIC je da do 2025. godine proizvodi 4GW solarne ili energije vjetra za njene prozvodne pogone širom svijeta, a do 2030. da ta prozvodnja obnovljive energije iznosi 12GW. Tokom 2019. godine, solarni paneli su instalirani na SABIC lokacijama u Indiji i na Tajlandu, pomažući smanjenje emisije gasova staklene bašte za 200 tona, a SABIC-ov istraživački centar u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, od 2015. godine pogonjen je isključivo solarnom energijom.

SPADC SABIC Product Application and Development Center Riyadh Saudi ArabiaSABIC Centar za primjenu i razvoj proizvoda Rijad Saudijska Arabija

Bob Maughon, zadužen za razvoj novih tehnologija, inovacije i održivost u kompaniji SABIC, rekao je: "Ovaj revolucionarni ugovor s Iberdrolom značajan je korak ka ostvarenju naših dugoročnih ciljeva za održivost i čistu energiju. Ovakve vrste partnerstva su okosnica našeg modela rasta i poslovanja. Solarno postrojenje u Kartageni pokazuje da SABIC ostaje posvećen održivosti u hemijskoj industriji i da je moguća tranzicija i u ovako velikim razmjerama."

“Posljednjih godina, brojni pomaci u tehnologiji obnovljivih izvora energije omogućili su njenu primjenu u ovim razmjera. Naše opredjeljenje za tehnologiju i inovacije znači da ćemo uvijek biti među prvima koji će usvojiti nova rješenja i da smo u optimalnom položaju da tu transformaciju započnemo upravo sada. Nova solarna postrojenja će doprinijeti 80-postotnom smanjenju emisije CO2 iz naših postrojenja, a dodatno će ojačati našu podršku i doprinijeti i drugim inicijativama o klimatskim promjenama poput projekta Evropa 2030 i našem usklađivanju s ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih Nacija.”

Kada solarna elektrana bude puštena u rad, SABIC-ovi kupci, uključujući i one u automobilskom i građevinskom sektoru, imaće pristup polikarbonatnim rješenjima proizvedenim sa 100% obnovljivom energijom, što će im pomoći da i oni odgovore na zahtjeve njihovih kupaca i potrošača za održivijim rješenjima.

“Ova partnerstva povećavaju konkurentnost obnovljivih izvora energije i nastavljaju stvarati mogućnosti za razvoj inovativnih projekata koji transformišu sadašnjost i budućnost energije. Dugoročni ugovori o kupovini energije pružaju stabilnost investicijama i postali su optimalno sredstvo za upravljanje snabdijevanjem električnom energijom glavnih potrošača, posvećenih čistim i održivim izvorima energije”, objasnio je Inigo Alonso, globalni direktor korporativnih kupaca kompanije Iberdrola.

U planu je i izgradnja solarne elektrane u centralnom sjedištu SABIC-a u Rijadu a u završnoj fazi je i studija izvodljivosti izgradnje 300MW snažnog solarnog postrojenja, vrijednog  300 miliona dolara na zapadnoj obali Saudijske Arabije. Po završetku izgradnje ovog postrojenja, SABIC će preuzimati električnu energiju proizvedenu u postrojenju i dostavljati je lokalnim pogonima za proizvodnju hemikalija.

Podijeli sa drugima


Komentara 0

Budi prvi koji će komentarisati ovaj članak.


Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *