Rekordno godišnje povećanje koncentracije metana u atmosferi

Udruženje UZOR | 29 Apr. 2022

Kategorije: Klimatske promjene |

...

Foto Kredit: Marcus Friedrich from Pixabay


Metan ima više od 80 puta veći potencijal zadržavanja toplote u prvih 20 godina nakon što stigne u atmosferu od ugljendioksida (CO2). Iako CO2 ima dugotrajniji efekat, metan diktira tempo zagrevanja u bliskoj budućnosti.

Najmanje 25% današnjeg zagrijavanja uzrokovano je metanom koji nastaje ljudskim djelovanjem. Drugu godinu za redom, naučnici američke nacionalne uprava za okeane i atmosferu (NOAA) su primijetili rekordno godišnje povećanje koncetracije metana u atmosferi.

Trend emisija metana
Trend koncentracije metana u atmosferi - Ovaj grafikon prikazuje globalno-prosječnu, mjesečnu srednju količinu metana u atmosferi od 1983. Vrijednosti za prošlu godinu su preliminarne.
Kredit: NOAA Global Monitoring Laboratory

Preliminarna analiza pokazala je da je godišnji porast koncentracije atmosferskog metana tokom 2021. bio 17 dijelova na milijardu (ppb), što je najveći godišnji porast zabilježen od početka sistematskih mjerenja 1983. Povećanje tokom 2020. godine iznosilo je 15,3 ppb. Koncentracije metana u atmosferi u prosjeku su iznosile 1.895,7 ppb tokom 2021. godine, ili oko 162% više od predindustrijskih nivoa. Prema zapažanjima NOAA-e, naučnici procjenjuju da su globalne emisije metana u 2021. godini 15% veće u odnosu na period 1984-2006.

Ovo znači da bi SADA trebali raditi na smanjenju emisije metana što bi imalo trenutne koristi za klimu koje smanjenje ugljendioksida ne može donijeti samo po sebi.

Podijeli sa drugima


Komentara 0

Budi prvi koji će komentarisati ovaj članak.


Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *