Nove tehnologije recikliranja otpada

Saša Dunović | 06 Aug. 2023

Kategorije: Zaštita prirode | Zemljište | Tehnologija | Održivi razvoj |

...

Foto Kredit: Martin Stadlober sa Pixabay


Recikliranje je važan proces za zaštitu životne sredine i očuvanje resursa. U posljednjih nekoliko godina razvijene su nove tehnologije recikliranja koje su učinkovitije i ekološki prihvatljivije od tradicionalnih metoda.

Piroliza

Jedna od najnovijih tehnologija recikliranja je piroliza. Piroliza je proces razgradnje materijala na visokim temperaturama u odsustvu kiseonika. To razgrađuje otpad na osnovne molekule, koje se mogu reciklirati u nove materijale. Piroliza je posebno pogodna za recikliranje plastike, jer može razgraditi i najtvrđe vrste plastike. Često se koristi za recikliranje otpadne plastike, guma i biomase. Proces se izvodi u reaktoru na visokim temperaturama (obično 400-700 stepeni Celzijusa) u inertnoj atmosferi. Proizvodi pirolize mogu uključivati singas (mješavina ugljenmonoksida i vodonika), bio-ulje i biougalj.

Piroliza je obećavajuća tehnologija za reciklažu otpada i proizvodnju energije. To je efikasniji i ekološki prihvatljiviji način tretiranja otpada od tradicionalnih metoda kao što su spaljivanje ili odlaganje otpada.

Hidrometalurgija 

Druga nova tehnologija recikliranja je hidrometalurgija. Hidrometalurgija je proces prerade minerala i metala pomoću vodenih rastvora različitih hemikalija. Ova tehnologija se koristi za recikliranje metala iz elektroničkog otpada. Zatim se metal može izdvojiti iz rastvora i ponovno upotrijebiti.

Hidrometalurgija se često koristi za ekstrakciju manje reaktivnih metala poput zlata i srebra. Može se koristiti i za ekstrakciju cinka i bakra.

Proces hidrometalurgije sastoji se od tri faze:

  • Otapanje metala
  • Koncentracija i prečišćavanje
  • Izdvajanje čistog metala

Hidrometalurgija se smatra ekološki benignom u poređenju s drugim tehnikama recikliranja. Takođe može smanjiti potrebu za iskopavanjem sirovih materijala.

Međutim, hidrometalurgija koristi veliku količinu vode, što može dovesti do kontaminacije. 

Ove nove reciklažne tehnologije imaju potencijal da značajno utiču na budućnost recikliranja i imaju potencijal da značajno smanje količinu otpada koji se odlaže na deponije. Takođe, mogu pomoći u očuvanju resursa i zaštiti životne sredine. Nadamo se da će ove nove tehnologije biti sve više korištene u budućnosti.

Kako možete pomoći u promociji recikliranja?

Postoji mnogo načina na koje možete pomoći u promociji recikliranja. Evo nekoliko savjeta:

  • Reciklirajte što više otpada.
  • Učite druge o važnosti recikliranja.
  • Podržite kompanije koje se bave recikliranjem.
  • Zatražite od svoje lokalne uprave da uvede programe recikliranja.

Recikliranje je važno za zaštitu životne sredine i očuvanje resursa. Uključite se i podržite recikliranja i pomozite da naša planeta bude bolje mjesto za sve nas.

Podijeli sa drugima


Komentara 0

Budi prvi koji će komentarisati ovaj članak.


Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *