ExxonMobil i Global Thermostat razvijaju nove tehnologije za izdvajanje ugljendioksida direktno iz vazduha

Saša Dunović | 24 Sep. 2020

Kategorije: Tehnologija | Klimatske promjene |

...

ExxonMobil i Global Thermostat već godinu dana rade na procjeni izvodljivosti i primjeni tehnologije Global Thermostata koja izdvaja ugljendioksid (CO2) direktno iz vazduha. Nakon prvih ohrabrajućih rezulatata, ove dvije kompanije su odlučile da produže ovu saradnju i prenesu ovu tehnologiju iz laboratorije u industrijsku primjenu. Zajedničkim razvojnim naporima pokušaće da unaprijede novu tehnologiju i pronađu načine za njenu primjenu u industrijskim razmjerama. 

Tehnologija uklanjanja ugljendioksida iz atmosfere 

Tehnologija direktnog izdvajanja ugljendioksida iz vazduha prepoznata je kao važan alat za postizanje negativnih emisija, kojima teže sve velike svjetske korporacije, kako bi u narednim dekadama ostvarile svoje ciljeve i postale karbon nutralne.

“Naučnici ExxonMobila nastavljaju s istraživanjem tehnoloških opcija usmjerenih na smanjenje emisija, koje su ključne za postizanje ciljeva Pariškog sporazuma”, rekao je Vijaj Svarup, potpredsjednik odjeljenja kompanije ExxonMobil za istraživanje, razvoj i inženjering. „Naš rad s Global Thermostatom pokazao je obećavajuće rezultate u razvoju tehnologija direktnog izdvajanja ugljendioksida iz vazduha koje bi se mogle primijeniti i u industrijskim razmjerama. Radujemo se što ćemo vidjeti kako bi novi materijali mogli ubrzati ovaj potencijal, istovremeno nastavljajući istraživanje mogućnosti izdvajanja ugljendioksida iz otpdanih gasova postrojenja za proizvodnju električne energije."

Okvirna konvencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama kaže da je izdvajanje, upotreba i skladištenje ugljendioksida “ključna tehnologija za dekarbonizaciju energetskog sektora na duže staze”. Pored toga, Međunarodna energetska agencija ističe da se očekuje da će uklanjanje ugljendioksida iz vazduha i otpdanih industijskih gasova igrati “ključnu ulogu”u energetskoj tranziciji.

Global Thermostat-ova tehnologija direktnog izdvajanja ugljendioksida iz vazduha koristi patentirane adsorbente na bazi amina za uklanjanje ugljendioksida iz vazduha. Ova jedinjenja djeluju zajedno poput filtera kako bi efikasno zarobila molekule ugljendioksida, koji se potom može sigurno skladištiti pod zemljom, koristiti se za proizvodnju hemikalija, potrošačkih proizvoda ili građevinskih materijala.

“Global Thermostat posvećen je smanjenju rizika od klimatskih promjena i to na način koji stvara globalni prosperitet radeći s drugima koji imaju tehnologiju za pretvaranje ugljendioksida u goriva, hemikalije i materijale“, rekao je Peter Eisenberger, jedan od direktora Global Thermostat-a. “Tražimo kompanije koje nam žele pomoći u našoj misiji. Nakon godinu dana rada s ExxonMobilom, prepoznali smo naš zajednički cilj i oni sigurno imaju mogućnosti koje mi nemamo. Uzbuđeni smo što nastavljamo naš zajednički rad na širenju naše tehnologije i pozivamo i druge da nam se pridruže.“

ExxonMobil ima veliku mrežu istraživačkih partnerstava između univerziteta i nacionalnih laboratorija. Kompanija se nedavno obavezala da će tokom sljedećih deset godina potrošiti do 100 miliona dolara na istraživanje s Nacionalnom laboratorijom za obnovljivu energiju američkog Ministarstva energetike i Nacionalnom laboratorijom za energetsku tehnologiju kako bi tehnologije s nižim emisijama dovele u komercijalne razmjere. Od 2000. godine ExxonMobil je uložio više od devet milijardi dolara u tehnologije energetske efikasnosti i niskih emisija, poput hvatanja ugljenika i biogoriva sljedeće generacije. ExxonMobil takođe sarađuje sa oko 80 univerziteta širom svijeta na istraživanju energetskih tehnologija sljedeće generacije.

Kao dio zajedničkog razvojnog sporazuma s Global Thermostat-om, ExxonMobil će iskoristiti ovu mrežu i angažovati univerzitetske i stručnjake Nacionalne laboratorije američkog Ministarstva energetike sa ciljem izdvajanja C02 iz vazduha i njegovom daljom primjenom. 

Global Thermostat će takođe angažovati svoju mrežu univerziteta i industrijskih partnera kako bi pomogao u primjeni ove tehnologije u industrijskim razmjerama. Osnovan 2010. godine, Global Thermostat pokušava da komercijalizuje ovu naprednu, višepatentiranu tehnologiju za pretvaranje ugljendioksida iz globalne odgovornosti u priliku za globalni prosperitet. Koristeći svoju tehnologiju, Global Thermostat ekonomično izdvaja i koncentriše ugljedioksid direktno iz vazduha, omogućavajući njegovu profitabilnu ponovnu upotrebu u više velikih i rastućih industrija - uključujući i industriju materijala koji se koriste za ovu tehnologiju.

Originalni ugovor s Global Thermostatom potpisan je 2019. godine.

Podijeli sa drugima


Komentara 0

Budi prvi koji će komentarisati ovaj članak.


Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *