Najtopliji septembar u poslednjih 140 godina

Udruženje UZOR | 16 Okt. 2020

Kategorije: Klimatske promjene |

...

Prema naučnicima iz NOAA-inih nacionalnih centara za informacije o životnoj sredini, zbog neviđenih vrućina širom svijeta, septembar 2020. godine je sada i zvanično najtopliji septembar u poslednjih 140 godina, od 1880. godine. 

Sjedište NOAA (Nacionalna uprava za okeane i atmosferu) nalazi se u Washingtonu, DC. NOAA je osnovana 1970. godine i dio je američkog Ministarstva trgovine čija je misija proučavanje, procjena i izvještavanje o vremenu, morima i nebu, usmjeravanje i zaštita elemenata životne sredine i pomoć u unapređenju dostupnosti informacija o okeanima, atmosferi i srodnim problemima.

Vrućine tokom septembra 2020. godne potvrdile su očekivanja da će 2020. godina biti izuzetno vruća godina, s globalnim temperaturama koje su do danas bile druge po visini u 141-godišnjem klimatskom rekordu.

Prosečna globalna temperatura u septembru bila je 0,97 stepeni C iznad prosjeka od 15,0 stepeni C iz 20. vijeka.

Ovo premašuje prosječne globalne temperature za septembar 2015. i 2016. godine za 0,02 stepena C, što je ranije bilo zabilježeno kao najtopliji septembri u istoriji mjerenja temperatura vazduha.

Svi najtopliji septembri dogodili su se od 2005. godine, a sedam najtoplijih septembra dogodili su se u posljednjih sedam godina.

Prosječna globalna temperatura u 2020. godini do danas bila je druga najtoplija zabilježena 1,02 stepeni C iznad prosjeka 20. vijeka. Ovo je za 0,04 stepena C više od rezultata postavljenih za isti period u 2016. godini, kada je temperatura sjeverne hemisfere registrovana kao najtoplija ikada zabilježena, dok je južna hemisfera zabilježila svoju četvrtu najtopliju u istom periodu.

Prema statističkoj analizi koju su proveli naučnici NOAA-in nacionalnih centara za informacije o životnoj sredini (NCEI), 2020. će se vrlo vjerojatno svrstati među tri najtoplije godine u istoriji mjerenja temperatura vazduha.

Značajnije klimatske činjenice i statistike

Prema analizi Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu (NSIDC), pokrivenost artičkim ledom u septembru 2020. godine bila je druga najmanja zabilježena na 961.000 kvadratnih kilometara (38,8 posto) ispod prosjeka 1981-2010. Samo je septembar 2012. imao manju pokrivenost. 15. septembra, arktički morski ledeni dosegnuo je svoj minimalni godišnji opseg od 1,44 miliona kvadratnih milja, što je drugo najmanje zabilježeno poslije 17. septembra 201, a za povjerovati ili ne, 14 najmanjih minimalnih godišnjih opsega dogodilo se u posljednjih 14 godina.

Do sada, 2020. godina je oborila i mnoge druge neslavne rekorde: u Evropi, Aziji i Meksičkom zalivu zabilježen je najtopliji period od januara do septembra; Južna Amerika i karipski region imali su drugo mjesto po visini, a nijedno kopno ili okeansko područje nije imalo rekordno hladne temperature od tada.

Najizraženije visoke temperature zabilježene su u sjevernoj Aziji, gdje su temperature bile najmanje 3,0 °C iznad prosjeka. Rekordno tople temperature od januara do septembra bile su prisutne u većem dijelu sjeverne Azije i u dijelovima jugoistočne Kine, Evrope, sjeverne Afrike, sjeverne Južne Amerike, Centralne Amerike, kao i Atlantskog, Indijskog i Tihog okeana.

Podijeli sa drugima


Komentara 0

Budi prvi koji će komentarisati ovaj članak.


Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *