Budućnost električnih vozila

Saša Dunović | 22 Feb. 2021

Kategorije: Tehnologija | Energija |

...

Foto Kredit: Gerd Altmann from Pixabay


Obećanja električnih vozila izgledaju beskrajno. Korišćenjem električne energije koju generišu vjetar, sunce ili voda za transport, mogli bi smo ukloniti transport iz jednačine globalnog zagrijavanja.

Bez velikih motora sa unutrašnjim sagorijevanjem i mjenjača, električni automobili mogu se dizajnirati oko ljudi i njihovog tereta, a ne oko mašina. Osim toga, njihove baterije imaju snagu da se nose sa svom onom tehnologijom samoupravljanja, o kojoj slušamo skoro svaki dan. Takođe, proizvođači električnih automobila tvrde da su ovi automobili i sigurniji od klasičih automobila.

Iz ovih i mnogih drugih razloga, neizbježan je prelazak na električna vozila. U 2018. godini broj električnih vozila na svjetskim cestama dosegao je preko 5 miliona, što je 40 posto više u odnosu na godinu prije. Taj zamah mogao bi se nastaviti. Cijene baterija brzo su padale posljednjih nekoliko godina. Očekuje se da će i dalje opadati kako se podiže sve više tvornica baterija i poboljšavaju proizvodne tehnologije.

Amsterdam Smart Electric Car
Amsterdam SmartCar
Kredit: Marilyn Murphy from Pixabay

Trenutno postoje izazovi koji usporavaju šire usvajanje električnih vozila. Za početak im je potreban veći domet, više mjesta za punjenje i malo više raznolikosti. Ali, sve će se ovo promijeniti tokom sljedećih nekoliko godina kako proizvođači automobile budu nudili tržištu više različitih električnih automobila. Dobra vijest je i to da mehanička jednostavnost električnih automobila ima samo djelić pokretnih dijelova automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem što omogućava relativno lak i brz dizajn i mnoge varijante osnovnog inženjerskog modela.

Pored toga, kompanije poput Volkswagena i General Motors-a takođe podržavaju uvođenje velikih električnih mreža za brzo punjenje. Uz sve ovo na putu, neki analitičari predviđaju da će u narednih 20 godina električni automobili činiti većinu prodanih automobila.

Šta vi mislite? Pišite nam u komentarima. 

Podijeli sa drugima


Komentara 0

Budi prvi koji će komentarisati ovaj članak.


Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *