Plastična operacija na Svjetski dan čišćenja

Isidora Vujošević | 26 Sep. 2021

Kategorije: Zemljište | Održivi razvoj |

...

Foto Kredit: www.redzepagicaida.com


Jeste li znali da je 18. septembar Svjetski dan čišćenja? Tim povodom je u BiH započela kampanja Plastična operacija u organizaciji UNDP-a - Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini. Cilj kampanje je skrenuti pažnju stanovnika ove zemlje na prekomjernu upotrebu plastike u svakodnevnom životu. 

U tu je svrhu sarajevska fotografkinja Aida Redžepagić snimila tri prateće fotografije koje privlačnom estetikom žele zaokupiti našu pažnju kako bi nam ukazale na gorući ekološki problem. Važno je napomenuti da je sva plastika upotrijebljena za snimanje fotografija već bila iskorištena. No, nažalost, samo 9 % iskorištene plastike se može reciklirati, tako da rješenje nije samo u ponovnoj upotrebi nego i u smanjenju proizvodnje jednokratne plastike.

Fotografije ukazuju na problem upotrebe plastike u modnoj industriji, u pakovanju hrane i na zagađenje okolinejednokratnom plastikom. Biranje odjeće od organskih materijala i slow fashion, prehrana izvornom hranom, kao i ponovna upotreba i odlaganje plastike (a ne njeno bacanje u prirodu) neki su od ciljeva ove kreativne kampanje. 

Fotografije su preuzete sa sajta www.redzepagicaida.com na kojem možete saznati više o projektu.

Podijeli sa drugima


Komentara 0

Budi prvi koji će komentarisati ovaj članak.


Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *