Održiva ishrana branjem divljih plodova

Isidora Vujošević | 04 Okt. 2021

Kategorije: Održivi razvoj |

...

Foto Kredit: Isidora Vujošević


Termin "održiva hrana" podrazumijeva da hrana koju jedemo ima najmanji uticaj na životnu sredinu - počevši od proizvodnje, preko pakovanja, transporta i prodaje. Najmanje je prihvatljiva ishrana u kojoj uzgoj oduzima mnogo prostora, troši mnogo energije (ili čak zagađuje životnu sredinu), gdje su proizvodi obrađivani ili prerađivani u fabrici, pakovani u celofan, kutiju, pa opet celofan i potom transportovani daleko, trošeći pritom mnogo energije i vremena i - opet - zagađujući životnu sredinu. Da dodamo još jednu negativnost takve neodržive ishrane - na kraju su prehrambeni proizvodi ponuđeni kupcu uz dodatnu ambalažu, plastične kese i sl. po koje kupac mora opet putovati da bi ih nabavi

Ako pratimo tu liniju proizvodnog procesa i dostave do krajnjeg kupca, shvatićemo da maksimum održivosti ima ishrana koju smo sami obezbijedili: salata koja raste u našoj bašti ili paradajz koji smo uzgojili na balkonu ne moramo ni transportovati, ni pakovati, no postoji stepen više, a to je branje divljih plodova koje je priroda sama uzgojila, dakle nismo čak morali ni uložiti energiju u njihovu proizvodnju.

Ignorisanje plodova koji svaku jesen rastu u šumi, na livadama pa čak i zapuštenim gradskim naseljima udar je na ekologiju, pa i na vlastiti džep. Vjerovatno većina mladih građana Bosne i Hercegovine odnosno Republike Srpske rijetko bere bazgu, divlje kupine ili šipak čime bi doprinijeli vlastitom budžetu i obogatili ishranu.

Trenutno se u prirodi može naći šipak (izvrstan za čaj, džem i turšiju), zatim glog (takođe za istu namjenu, ali se od njega mogu praviti i rakije), gljive itd. Vjerovatno mnogi takođe ne znaju da je plod žira jestiv te se od njega može praviti kafa, a mnogi svaki dan prolaze pored cvjetova cikorije ni ne znajući da se od njenog korijena pravi bijela kafa.

Neka ove fotografije navedenih plodova budu podsticaj za doprinos održivoj ishrani.

Glog Sipak Sipak Žir Cikorija Cikorija

Podijeli sa drugima


Komentara 0

Budi prvi koji će komentarisati ovaj članak.


Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *