EPA je najavila plan za zaustavljanje širenja "zauvijek hemikalija"

Udruženje UZOR | 22 Okt. 2021

Kategorije: Voda | Zemljište |

...

Foto Kredit: PublicDomainPictures from Pixabay


Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA) objavila je plan za rješavanje široko rasprostranjenog zagađenja toksičnim hemikalijama koje izazivaju rak poznatih kao zauvijek hemikalije.

Iako je prijedlog u ovom trenutku tek nešto više od "mape puta", zagovornici kažu da skreće potrebnu pažnju na postojane grupe hemikalija poznatih kao PFAS. Ove hemikalije su pronađene u zalihama vode za piće širom zemlje, uključujući i Illinois. Više od 100 sistema pitke vode širom Ilinoisa, uključujući i neke u oblasti Čikaga, pozitivno je testirano na merljive nivoe štetnih zagađivača poznatih kao „zauvijek hemikalije” koje su povezane sa rakom, oštećenjem jetre, visokim krvnim pritiskom i drugim zdravstvenim pretnjama.

Među ciljevima su vremenski rokovi za postavljanje granica kontaminacije vode za piće, oznaka kojom se PFAS jedinjenja proglašavaju opasnim i pojačano proučavanje i praćenje. Pored raka, ove hemikalije povezane su sa oštećenjem jetre, visokim krvnim pritiskom, malom porođajnom težinom i drugim zdravstvenim problemima.

Plan je objavio administrator EPA Majkl Regan (Michael Regan).

"Predugo su porodice širom Amerike - posebno one u zajednicama sa nedostatkom usluga - patile od PFAS-a u vodi, zraku ili zemlji na kojoj se njihova djeca igraju", rekao je Regan u izjavi.

PFAS (perfluoroalkil i polifluoralkilne) supstance, se koriste u stotinama proizvoda, od neljepljivih tiganja do odjeće otporne na mrlje do pjene za gašenje požara.

Sonja Lunder (Sonya Lunder), expert za otrove iz ekološke organizacije - Klub Sijera (Sierra Club) koja je radila na pitanju PFAS-a na nacionalnom nivou, rekla je da bi se države poput Illinoisa mogle brže pozabaviti tim pitanjem od savezne vlade.

"Nije bilo ambiciozno", rekla je Lunder o EPA najavi. “Ne čini se kao da se razumije hitnost problema.”

U Ilinoisu, državni zvaničnici za zaštitu životne sredine pronašli su više od 100 sistema vode za piće širom države, uključujući i neke u oblasti Čikaga, koji su bili pozitivni na merljive nivoe hemikalija.

Ne postoji dogovoreni nacionalni standard o sigurnim nivoima PFAS. Zvaničnici Ilinoisa označavaju svaki sistem vode koji pokazuje 2 dela na trilion mjerenja kako bi razumjeli obim zagađenja u Ilinoisu. Park za prikolice u Rokfordu pokazao je nivoe tako visoke u javnom bunaru da je stanovnicima davana flaširana voda dok se ne spoje na drugi vodovodni sistem.

Čikaško odjeljenje za vodu nije prijavilo mjerljive nivoe PFAS u najnovijem državnom istraživanju.

Hemijska industrija je već nagovijestila potencijalnu borbu oko propisa.

"Približno 600 PFAS supstanci se danas proizvodi ili koristi, svaka sa svojim jedinstvenim svojstvima i upotrebom, od mobilnih telefona do solarnih panela, za koje alternative nisu uvijek dostupne", navodi se u saopštenju trgovinske grupe American Chemistry Council.

Podijeli sa drugima


Komentara 0

Budi prvi koji će komentarisati ovaj članak.


Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *