Šta je "no waste" pokret?

Isidora Vujošević | 03 Nov. 2021

Kategorije: Zemljište | Održivi razvoj |

...

Foto Kredit: Sarah Chai from Pexels


Održivi razvoj - pojam s kojim smo se susreli prije nekoliko godina - način je života kakvim se na svijetu živjelo prije industrijske revolucije. Dan danas u mnogim selima pogotovo starija populacija živi na održivi način: uzgaja svoju hranu, reciklira ambalažu, grije se drvima iz svoje šume, ne baca hranu, prepravlja odjeću i obuću umjesto da je baca, od životinja dobiva vunu, perje i kožu koju koristi u domaćinstvu i sve se vrti u krug bez razbacivanja. Tako da pojam održivosti nije ništa novo i senzacionalno nego postoji opasnost da će pasti u zaborav, što onda komplikuje život budućim generacijama. 

Uz pojam održivog razvoja zadnjih godina se posebno popularizuje termin "no waste", koji je jedan od principa održivosti. U prevodu, "no waste" znači "bez bacanja" odnosno "bez razbacivanja". Uzmimo za primjer odjeću. Ako svake sezone kupujemo nove odjevne komade, a stare bacamo u smeće, gomilamo otpad koji onda treba zbrinuti. Kada nosimo odjeću dulje vrijeme te je krpimo ili recikliramo dok se potroši, smanjujemo količinu potencijalnog otpada. Takođe, ako je u proizvodnom procesu upotrijebljen reciklirani materijal (na primjer, jakna od plastičnih boca) i ako fabrika koristi obnovljive izvore energije, onda svi daju doprinos održivom razvoju. Pojedini modni brendovi, magazini i aktivisti pozivaju ljude da ne bacaju odjeću već da je nose, ili prenamijene, ili doniraju. Kod kupovine neka biraju ekološke materijale i održive kompanije, a "no waste" filozofija podrazumijeva i minimum ambalaže. 

U SAD-u postoje trgovine hranom koje nude sve u rinfuzi, dakle na vaganje te ne pakuju namirnice nego kupac donese svoju teglicu ili kutiju u koju će ponijeti hranu. Nula bacanja. U suštini, ništa novo nego kao nekada kod nas u prvim trgovinama. 

Takođe, postoje kulinarski videokanali sa savjetima kako skuvati "no waste" obrok u kojem se gotovo ništa ne baca: karfiol je čitav jestiv i od lišća i stabljike koje obično bacamo može se napraviti supa ili čorba. Kore od voća koje nisu jestive bacamo u kompost, koji kasnije koristimo za prihranu sobnih biljaka. Dakle, tako mogu funkcionisati čak i osobe koje žive u stanu, bez dvorišta.

Pojam je postao popularan kao trend, i to je dobro, tako da ako želite saznati više o "no waste" načinu života, samo ukucate pojam u Google ili YouTube pretraživač da biste se inspirisali. Ili pitate neku baku od +70 godina kako su oni radili sa hranom, odjećom i energentima u doba njenog djetinjstva pa se možda još i bolje možete informisati. 🙂

Podijeli sa drugima


Komentara 2

Ivka Ilić 5. Mart. 2023. 9:13 UTC

I u CH su počele neke trgovine prodavati otvorenu rižu, tjesteninu, itd.
Još je sve u probnoj fazi, ali mislim da će se nastaviti i proširiti takva prodaja!

Sasa D. 6. Mart. 2023. 0:46 UTC

Ivka, hvala ti za komentar i posjetu vebsajtu. "No waste" pokret je veoma važan dio održivog razvoja.


Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *