Zeleno izdavaštvo

Isidora Vujošević | 12 Nov. 2021

Kategorije: Održivi razvoj |

...

Foto Kredit: Arthur Bowers from Pixabay


Održivi razvoj može se primijeniti na svaku granu industrije, pa tako i na izdavaštvo. Vrh zelenog izdavaštva predstavlja digitalno izdavaštvo odnosno izdavanje e-knjiga jer se pritom ne troši mnogo resursa, odnosno troši se samo malo električne energije za rad kompjutera dok takve knjige pravite ili čitate. Ako se za čitanje takvih ekoloških publikacija koriste uređaji koje ionako posjedujemo (kompjuter, tablet, mobilni telefon), umjesto da se kupuju specijalni uređaji za čitanje e-knjiga, tada možemo reći da bolje od toga ne može.

Naravno, ne žele svi čitati e-knjige i štampana izdanja još uvijek imaju prednost kod čitalaca, no i tu se ide ka tome da se izdavaštvo maksimalno učini ekološkim. Kao prvo, odabirom vrste papira: odabiru se reciklirani papiri. Zatim, svođenjem količine papira na minimum, a zatim i odabirom odgovarajućeg formata tako da u štampariji nema mnogo otpadnog materijala. Sljedeći korak su ekološke boje za print, minimum pakovanja i transport: svaki korak u tom procesu mora svesti trošenje energije i resursa na minimum, naravno, bez da kvaliteta trpi.

Posebno je rastući trend samoizdavaštva, i to elektroničkog, koji je posebno privlačan autorima jer ne ovise o izdavačima, štampariji i trgovcima knjiga već sve odrađuju sami - putem interneta. I ovaj portal koji čitate daje svoj doprinos zelenom izdavaštvu: digitalni smo, a ujedno pružamo besplatan sadržaj koji će vam, nadamo se, koristiti.

Podijeli sa drugima


Komentara 0

Budi prvi koji će komentarisati ovaj članak.


Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *