Pravo na popravak

Isidora Vujošević | 18 Nov. 2021

Kategorije: Održivi razvoj |

...

Foto Kredit: Jan Vašek from Pixabay


U Evropskoj uniji u pripremi je zakon kojim se želi uvesti kultura popravljanja i ponovne upotrebe proizvoda te osvijestiti potrošače o uticaju takve prakse na životnu sredinu. U našoj se zemlji do prije kojeg desetljeća pokvareni fen nosio na popravak. I dan danas veš-mašina ili bojler na kojem je nešto pregorilo biće popravljeni od strane majstora. No, dobar dio kućanskih proizvoda se više ne popravlja. Sjećate li se vremena kada su se majstoru na popravak nosili i kišobrani? Možda se ta vremena opet vrate.

Mogućnošću popravaka produljuje se životni vijek proizvoda. No, to uvijek nije moguće jer je rezervne dijelove teško naći ili su toliko skupi da je isplativije kupiti novi proizvod. To se posebno odnosi na bijelu tehniku stoga EU Parlament radi na tome da se poveća održivost suzbijanjem namjernog skraćivanja vijeka trajanja proizvoda. 

Popravci bi trebali biti isplativi i lako dostupni jer što vam vrijedi i zamjenjivost dijelova ako nema servisera koji bi tu zamjenu mogao obaviti? BiH nije u Europskoj uniji, no dobar dio proizvoda se iz EU uvozi pa bi promjena u načinu funkcionisanja bijele tehnike tako mogla pozitivno uticati i na nas.

Interesantan je podatak da bi 77% građana Unije radije popravljalo svoje proizvode nego kupovalo nove (prema istraživanju Eurobarometra).

Podijeli sa drugima


Komentara 0

Budi prvi koji će komentarisati ovaj članak.


Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *