Održiva moda

Isidora Vujošević | 27 Nov. 2021

Kategorije: Održivi razvoj |

...

Foto Kredit: El Sun from Pixabay


U sklopu plana održivog razvoja svaka grana industrije trebala bi preći na proizvodnju i distribuciju proizvoda koje čine minimalnu ili nikakvu štetu po životnu sredinu. Tekstilna industrija daje svoj doprinos prelaskom na reciklirane materijale, netoksične boje, proizvodnju s niskom emisijom štetnih gasova itd. No, kako bi modni i tekstilni stručnjaci mogli raditi na tom ekološkom procesu, potrebno ih je obrazovati. Zbog određeni univerziteti u svijetu nude obrazovne programe o održivoj modi.

Berlinski fakultet AMD prvi je u Europi ponudio master studije održivosti u modi i kreativnim industrijama. Namjera je studija edukacija dizajnera, menadžera i stručnjaka u čitavom lancu tekstilne industrije kako bi se oblikovala i proširila praksa u tom polju koja doprinosi održivosti. To je svojevrsna inovacija – nama zasad vjerovatno vrlo daleka – no čiji je cilj poticanje promjena radi bolje ekološke, ali i ekonomske i socijalne situacije vezane za modnu industriju. To uključuje ne samo korištenje metoda i materijala koji ne štete životnoj sredini, nego i ekonomičnije i ekološko upravljanje.

Što kod nas možemo učiniti po pitanju održive mode? Pa, vjerovatno povremeno i vi dajete doprinos kupujući odjeću u „second hand“ buticima – umjesto da potičete novu proizvodnju kupovinom novih odjevnih artikala, vi se uključujete u cirkulirajući lanac gdje odjeća dobiva produljeni vijek trajanja. Ujedno i štedite. To sve činite i krpljenjem i prepravcima dotrajale odjeće i obuće. 

Ovo je područje još sasvim novo, a Holanđani, Nijemci i Britanci su pioniri u Evropi što se tiče održivosti u modnoj industriji, no svjedoci smo da se mnoge promjene danas dešavaju brzo, pa uskoro pojam održive mode možda neće biti toliko nepoznat i ostatku svijeta.

Podijeli sa drugima


Komentara 0

Budi prvi koji će komentarisati ovaj članak.


Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *