BP planira velike projekte zelenog vodonika u Velikoj Britaniji

Udruženje UZOR | 03 Dec. 2021

Kategorije: Energija | Klimatske promjene | Održivi razvoj |

...

Foto Kredit: BP on Flickr


British Pertroleum (BP) planira novo veliko postrojenje za proizvodnju zelenog vodonika u sjeveroistočnoj regiji Ujedinjenog Kraljevstva koje bi moglo isporučiti do 500 Mwe (megavata električne energije) proizvodnje vodonika do 2030.

Očekuje se da će HyGreen Teesside biti razvijen u više faza da uskladi proizvodnju sa potražnjom i da se oslanja na iskustvo kako bi smanjio troškove. BP namjerava započeti proizvodnju do 2025. godine, s početnom fazom od nekih 60 MWe instaliranog kapaciteta proizvodnje vodonika. Konačna odluka o ulaganju u ‎projekt se očekuje 2023. godine.‎

Hygreen Teesside je najnoviji dodatak BP-ovom integrisanom poslovnom portfelju u Velikoj Britaniji, koji uključuje 3GW bruto vjetra na moru u Irskom moru, isporučujući 16.000 punjača za električna vozila u Ujedinjenom Kraljevstvu do 2030. i partnerski ugovor BP-a i grada Aberdeen.

BP radi s industrijom, lokalnom administracijom kao što je Tees Valley Combined Authority (TVCA) i vladom Ujedinjenog Kraljevstva na povećanju tempa dekarbonizacije u transportu.

Očekuje se da će BP-ovi projekti plavog i zelenog vodonika u Teessideu, zajedno s predloženim Net Zero Teesside ‎power projektom, dodatno podržati ekonomski razvoj i regeneraciju u Teessideu. 

Louise Jacobsen Plutt, viša potpredsjednica BP-a za vodonik, hvatanje, upotrebu i skladištenje ugljenika (eng. carbon capture, use and storage (CCUS)), rekla je: „Niskougljenični vodonik će biti od suštinskog značaja za dekarbonizaciju industrijskih sektora koje je teško smanjiti, uključujući teški transport. ‎Zajedno, HyGreen i H2Teesside mogu pomoći da se Teesside transformiše u zeleno srce Velike Britanije, ‎jačajući njene ljude, zajednice i preduzeća. To je upravo vrsta energije koju želimo stvoriti i što je još važnije isporučiti.”

Očekuje se da će HyGreen Teesside podstaći razvoj Teessidea u prvo veliko čvorište za transport vodonika u Velikoj Britaniji, utvrđujući put ka dekarbonizaciji velikih razmjera teškog transporta, aerodroma, luka i željeznice u UK.

Sekretar za transport Grant Shapps rekao je: „Ovaj uzbudljiv projekat se zasniva na našem tekućem razvoju vodonika u ovoj oblasti kroz čvorište za transport vodonika u dolini Tees. Pomoći će utrti put za njegovu upotrebu u svim vidovima transporta, stvarajući visokokvalitetne, zelene poslove u tom procesu.‎

“Ovo su odlične vijesti nakon nedavnog samita COP26 i radujem se što ću podržati industriju da razvije nove tehnologije dok gradimo čistiji transportni sistem i radimo na budućnosti sa nultim neto emisijama ugljenika u atmosferu.”‎

Kombinovani kapacitet od 1,5 GW HyGreen Teessidea i H2Teessidea mogao bi ostvariti 30% cilja britanske vlade za razvoj 5 GW proizvodnje vodonika do 2030. Industrije u Teessideu čine preko 5% industrijskih emisija u Velikoj Britaniji, a u regiji je locirano i pet među 25 najvećih emitera u zemlji.

Podijeli sa drugima


Komentara 0

Budi prvi koji će komentarisati ovaj članak.


Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *