Evropska investiciona banka predlaže okončanje kreditiranja fosilnih goriva

Udruženje UZOR | 01 Aug. 2020

Kategorije: Energija | Klimatske promjene | Održivi razvoj |

...

Evropska investiciona banka (EIB) namjerava da prestane finansirati nove projekte koji se oslanjaju na fosilna goriva do kraja 2020. godine nacrtom novog kreditnog aranžmana EU energetska strategija, objavio je Rojters.

Razvojna banka je predložila ukidanje podrške energetskim projektima koji su se "oslanjali na fosilna goriva: proizvodnju nafte i gasa, infrastrukturu koja je prvenstveno namijenjena prirodnom gasu, proizvodnju električne energije ili toplote pomoću fosilnih goriva".

"Ovi tipovi projekata neće biti predlagani za odobrenje Odboru EIB-e poslije 2020. godine", navodi se u prijedlozima.

Očekuje se da će odbor EIB-e, koji čine uglavnom ministri finansija EU, raspravljati o prijedlozima na sastanku u septembru, iako bi konačna odluka mogla potrajati duže. Otpor bi potencijalno mogao doći od članica Evropske unije sa Istoka, čije se ekonomije oslanjaju na ugalj ili zemalja kao što je Italija, gdje EIB pomaže finansiranje trans-jadranskog gasovoda.

"Ova dugoročna tranzicija (ka zelenijim izvorima energije) je kompleksna. Solidarnost je potrebna kako bi se osigurala podrška potencijalno ugroženim grupama ili regijama", navodi se u predloženom dokumentu.

Banka je saopštila da će pružiti dodatnu podršku onim državama članicama ili regijama sa "izazovnijim tranzicionim putem". Predsjednik Evropske komisije, Ursula Gertrud von der Leyen, pozvala je EIB da uloži polovinu od otprilike 70-80 milijardi eura godišnje u zelene projekte, sugerišući da bi se neki dijelovi EIB mogli pretvoriti u "klimatsku banku".

EIB procjenjuje da se manje od pet procenata  njenih kredita trenutno odnosi na projekte fosilnih goriva. Prema nevladinoj grupi CEE Bankwatch Network, EIB je potrošio 12 milijardi eura u tom području između 2013. i 2017. godine.

"Odbor banke sada mora odobriti plan bez odlaganja", objavio je Greenpeace EU na svom Twitter nalogu.

Xavier Sol, direktor nevladine organizacije Counter Balance, koji se zalagao za ovaj potez EIB sa 70 drugih nevladinih organizacija, istraživačkim centrima i akademicima na sastanku EIB-a u sjedištu u Luksemburgu u Junu, istakao je da je ovo "vrlo dobra vijest".

Podijeli sa drugima


Komentara 0

Budi prvi koji će komentarisati ovaj članak.


Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *