Amazon prestaje sa upotrebom fosilnih goriva

Udruženje UZOR | 25 Aug. 2020

Kategorije: Energija | Klimatske promjene | Održivi razvoj |

...

Trgovački gigant se obavezao da će do 2030. godine, svoje cjelokupne energetske potrebe podmirivati iz obnovljivih izvora energije.

Internetski trgovački gigant Amazon obznanio je da su emisije ugljenika ove kompanije jednake emisijama jedne manje države i založio se za smanjenje štete na planeti smanjenjem upotrebe fosilnih goriva.

Kompanija koja godišnje isporučuje više od 10 milijardi predmeta naručila je 100.000 električnih kombi vozila, koji će 2021. godine početi isporučivati ​​pakete na prag kupaca. Takođe, sve svoje energetske potrebe planira podmirivati iz obnoviljivih izvora energije do 2030. godine. To će biti povećanje od 40% u odnosu na trenutno stanje.

“Bili smo u sredini stada po ovom pitanju, a sada se želimo prebaciti na prvi front”, rekao je izvršni direktor Amazona i osnivač Džef Bezos.

Amazon je saopštio da je prošle godine emitovao 44,4 miliona tona ugljen dioksida, emisije koje se približavaju stopama emisija nekih manjih država.

“Emisije gasova sa efektom staklene bašte ove kompanije predstavljaju 85% emisija Švajcarske ili Danske”, rekao je Greg Marland, profesor na Istraživačkom institutu za životnu sredinu, energiju i ekonomiju na Appalachian državnom univerzitetu.

Radnici Amazona su zahtijevali od kompanije da uradi nešto više u vezi sa borbom sa klimatskim promjenama. Ranije ove godine, više od 8.000 ranika Amazona potpisalo je pismo izvršnom direktoru kompanije Džefu Bezosu zahtijevajaući da Amazon smanji svoje emisije ugljenika, okonča upotrebu fosilinih goriva i prestane raditi sa naftnim kompanijama koje koriste Amazonove tehnologije za brže i lakše pronalaženje novih izvora nafte.

Amazon planira biti ”ugljenik neutralna kompanija do 2040. godine i želi da mu se pridruže i druge kompanije. Tokom objavljivanja ovog značajnog plana, Bezos je rekao da će pričati sa direktorima drugih velikih kompanija i pokušati ih nagovoriti da i oni preduzmu slične akcije.

“Želimo iskoristiti našu veličinu i naša sredstva i predvoditi i ostale” rekao je Bezos.

Radnici Amazonove grupe, koja se bavi pitanjima klimatskih promjena, izjavili su da je ovo velika pobjeda i da se njihov pritisak i zalaganje isplatilo. U saopštenju Amazonove grupe za klimatsku pravdu navodi se da će oni nastaviti sa pritiscima sve dok Amazon radi sa naftnim kompanijama i daje doprinose političarima koji ne priznaju činjenice da su klimatske promjene stvarne.

Bezos je branio Amazonove veze sa naftnim kompanijama sa obrazloženjem da “kompanija treba da pomogne naftnoj industriji, umjesto da je osuđuje” i dodao da će kompanija preispitati sve svoje veze sa političarima koji ne priznaju činjenice da su klimatske promjene stvarne.

Podijeli sa drugima


Komentara 1

Dragan 25. august. 2020. 20:23 UTC

Ovo je sjajna vijest. Hvala Vam za ovaj sajt.


Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *